Spelers 'Het Zoute Goud - Elburg en de Hanze

De komende weken zal er een speler of een muzikant zich voorstellen op deze website, soms met een tekstje, soms met een filmpje, zodat u de medewerkenden al een beetje leert kennen. 

claudia nijhuis

Deze keer leest u meer over Claudia Nijhuis. Claudia is 24 jaar en woont in Nunspeet.

 

‘Ik werk als kleuterjuf in Zeist.’, aldus de altijd enthousiaste Claudia. Voor Het Zoute Goud komt haar werk mooi uit. Waarom? ‘In mijn werk als juf zing ik veel en mijn ervaring met toneelspelen komt daarin goed van pas!’

 

Claudia woont nog niet zo lang in Nunspeet. ‘Ik ben geboren en getogen in Dedemsvaart.’ Al op jonge leeftijd is ze begonnen met pianospelen en zingen. ‘Op mijn elfde ben ik al gaan toneelspelen bij de jeugdafdeling van Vakk- Hardenberg en zowel bij de jeugd als bij de volwassenen mocht ik vele producties genieten van het zingen en toneelspelen.’, vervolgt Claudia.

Ze vertolkte verschillende rollen bij Vakk, waaronder die van Dora in de musical De Kleine Parade. U ziet op de foto dat ze in die rol tot grote hoogte steeg! Sinds haar verhuizing naar Zeist en later naar Nunspeet kon ze helaas haar hobby niet langer uitvoeren. Toch kroop het bloed waar het niet gaan kon: ‘Ik begon het te missen en ben op zoek gegaan naar een vereniging.’

 

En die vond ze! Sinds kort zingt en speelt Claudia mee in de musical Hairspray van Theaterkoor Cecilia in Kampen. En dat is – gelukkig voor ons – nog niet alles. ‘Om nog meer te genieten van het acteren en zingen heb ik ook 'ja' gezegd toen Kees en Freek mij vroegen om mee te spelen in Het zoute Goud.', zegt Claudia blij. ‘Het enthousiasme wat er heerst bij Stichting 8081 is enorm aanstekelijk!’

 

En Claudia kan het weten, want ze deed ook al mee aan Aleida van Putten. Ze heeft ook nog een boodschap voor het publiek: ‘Ik hoop dat jullie straks het enthousiasme ook mogen ervaren tijdens de voorstellingen in juni.’

 

Wij van Stichting 8081 verheugen ons dan weer op haar enthousiasme. Tot in juni, Claudia!


Geert boers

Deze keer Geert Boers. Sinds vier jaar is Geert lid van het Zwols Muziektheater. 'Ik maakte mijn debuut in de beroemde musical 'Jesus Christ Superstar', zo vertelt Geert. 'Daarna speelde en zong ik mee in De Jantjes en De drie Musketiers en nog maar kort geleden deed ik mee in Ja Zuster, Nee Zuster.'

Geert is 49 jaar, getrouwd en heeft twee kinderen. Voor zijn werk houdt hij zich bepaald niet met muziek bezig 'Ik werk in Harderwijk als controller bij een school voor voortgezet onderwijs. Muziek is mijn grote hobby.' En dat blijkt! Naast zijn lidmaatschap van het Zwols Muziektheater speelt hij ook nog gitaar.

Als Geert in zijn vrije tijd niet met muziek bezig is, dan sport, leest of klust hij. 'Oh ja. Ik kijk ook veel films', besluit Geert, 'Ik ben een echte filmliefhebber!'

 

We zijn heel blij dat Geert naast al die activiteiten nog tijd heeft om met zijn bronzen stemgeluid begin juni de Botterwerf te laten genieten. Welkom Geert!


mirjam de groot

De tweede speler die we graag aan u voorstellen is Mirjam de Groot, 24 jaar en woonachtig in Groningen.

Ze werkt als maatschappelijk werker bij GGZ Friesland, maar, zo zegt ze enthousiast: 'Zingen en acteren is wat ik het liefste doe!'

En dat blijkt wel als ze vertelt over wat ze inmiddels al heeft gedaan.

Al op jonge leeftijd is haar liefde voor muziektheater ontstaan: ze werd meteen in het diepe gegooid: 'Als 12-jarige kreeg ik een rol in de musical Annie van V&V Entertainment. Dat was meteen een flinke uitdaging, maar daarvoor had ik al toneellessen gehad en na die tijd ben ik musicallessen gaan volgen bij de Lawei in Drachten. Vanuit deze vereniging heb ik meegedaan aan de musical Dunya Danst, gebaseerd op het verhaal van de musical Billy Elliot.' 

Haar ervaring in het theater heeft ze verder uitgebouwd: 'Afgelopen jaar heb ik Constance mogen spelen in de musical de 'Drie Musketiers' van het Zwols Muziektheater. Een erg leuke en leerzame ervaring!' Daarnaast heeft ze regelmatig meegedaan aan verschillende muzikale projecten (waaronder musicals) in de kerk waar ze lid van is. En of dat niet genoeg is, besluit ze haar opsomming met de mededeling: 'En tot slot zing ik al ruim 5 jaar met veel plezier in een christelijke band en ik volg zanglessen.' Dat is geen bescheiden staat van dienst!

Ze heeft ontzettend veel zin om mee te doen aan Het zoute goud. 'Via Freek van der Heide ben ik bij de stichting 8081 terecht gekomen. Ik ken hem via het Zwols Muziektheater. Toen hij vroeg of ik eventueel mee zou willen doen aan deze productie was ik blij verrast en gelijk enthousiast. Ik waardeer het enorm dat ik mee mag doen en kijk uit naar het resultaat', besluit ze met haar kenmerkende blije gezicht en vrolijke lach.


harry bijker

We beginnen met Harry Bijker, een boomlange, goedlachse en overenthousiaste Dedemsvaarter met een chocoladebruine stem.

 

Harry zingt al een tijdje. Hij is bepaald niet eenkennig en heeft al een bak ervaring opgedaan in allerlei verschillende genres.

Als hij erover vertelt komen er in rap tempo diverse clubs en groepen voorbij: "Vanaf mijn 25ste jaar ben ik gaan zingen bij Kleinkoor Sound of Church uit Balkbrug. Daarna (2004) heb ik 10 jaar bij Song & Dance Zwolle in musicals gespeeld. Ik mocht diverse hoofdrollen spelen in o.a. Sound of Music, My Fair Lady, Kiss me Kate en Les Miserables.

Het popgenre in koorsetting heb ik leren kennen bij ‘Swingtime’. Sinds 2009 zing ik bij de ‘EPN-band’ van 'Anders Kerken’ in Dedemsvaart. In 2014 ben ik weer musical gaan doen, dit keer bij Muziektheater VAKK.”

Harry zingt dus graag (en veel), maar daarnaast organiseert hij ook graag projecten waardoor andere mensen gaan zingen. “Zo'n twee jaar geleden hebben we met een aantal andere enthousiastelingen ‘The Passion’ in Dedemsvaart georganiseerd. Dat werd ook door een projectkoor uitgevoerd.” Natuurlijk deed hij zelf ook mee: “Ik vertolkte daarin de rol van Petrus”. 

Harry’s enthousiasme werkt zonder meer aanstekelijk. Onlangs zette hij een oproepje op Facebook met de vraag wie het leuk zou vinden om eens een lekker gospellied te zingen, eenmalig voor een verrassingsoptreden. In een mum van tijd had hij meer dan vijftig aanmeldingen.

Harry houdt erg van projectmatig werken: “Het bindt niet alleen de muziekliefhebbers, maar ook de spelers, koren en bands onderling. Het is mooi om te zien dat men elkaar dan ook weer kan ondersteunen, in welke vorm dan ook! Graham Bell zei het ooit: ‘Grote ontdekkingen zijn het gevolg van samenwerking tussen vele denkvermogens’. En zo is het”, zegt Harry met zijn brede grijns. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Via Freek van der Heide en Kees van de Streek kwam hij bij deze productie van stichting 8081 terecht. “Ik ken ze via VAKK. Ze vroegen mij om hieraan mee te doen en daar hoefde ik niet lang over na te denken! Vorig jaar deed ik mee met het Elburgse Sinterklaasjourmaal “O, kom er eens kijken” en toen voelde ik het al: er hangt een goede sfeer in Elburg, er gebeuren leuke dingen met enthousiaste mensen. Ik voelde me zeer vereerd dat ze me hiervoor vroegen en ik vind het een eer om mee te mogen doen. Ik krijg er enorm veel energie van.”

Dan richt hij zich rechtstreeks tot de lezer: “En ik hoop u ook! Als het zo ver is: een prachtige voorstelling gewenst!”


6 Maart 2017

Vanavond de eerste muzikale repetitie voor 'Het zoute goud' met de hoofdrolspelers (behalve Mirjam). Toffe avond zo, met prachtige en soms veeleisende muziek! Dat belooft wat! 

Met Carmen Munsterman, Lodewijk Busscher, Harry Bijker, Wilfred ten Have en Laura Scholma Groeneveld.